Het archief van Rudy Kroontje

Rudy Kroontje (71) is vrijwilliger van het eerste uur en heeft over de jaren een uitgebreid archief bijgehouden over het theater en haar ontwikkelingen.

Plakboeken

“Is het een idee dat je een plakboek bij gaat houden, zei mijn vrouw Greetje na een voorstelling van Zelle in 2008 tegen mij. We maakten als een van eerste vrijwilligers bij alle facetten mee. Elk artikel over Theater Sneek in de krant knipte ik uit en plakte ik thuis in een album, of het nu positief of negatief was. De Leeuwarder Courant, het Sneeker Nieuwsblad of GrootSneek; alles was voor mij. Ik schreef er ook korte notities in over voorstellingen, zoals het aantal bezoekers, maakte foto’s en hield bij wat ik meemaakte tijdens mijn werkzaamheden. Er staan ook allerlei wetenswaardigheden over het theater in, zoals het aantal bakstenen en kilo’s staal. Tijdens de bouw kreeg ik namelijk veel informatie van Friso, BAM en de architect. Het is allemaal wat uit de hand gelopen… Vorige week heb ik mijn 35e volle album naar het theater gebracht.”

Gastvrijheid

“In het voorjaar van 2008 werden Greetje en ik vrijwilliger. We hadden gereageerd op een oproep in de Wijd&Zijd. Als regelmatige bezoekers van Amicitia misten wij de theatervoorstellingen en wilden graag een bijdrage leveren aan de nieuwe plannen. Ik weet nog goed dat we op een zaterdagochtend in het postkantoor een leuk kennismakingsgesprek hadden met Ben van der Knaap en Frouk Oostra, die de kar trokken. De horeca leek mij erg leuk. Achter de bar staan en contact hebben met de gasten. Greetje ging meehelpen in de keuken en bezoekers in de zaal naar hun plek begeleiden. Het is voor ons vaak aanpoten. Bij een voorstelling begint de horeca al rond 17.00 uur. ’s Avonds is het een race tegen de klok. Maar we doen het graag. Het moet ook gewoon goed zijn! Gastvrijheid staat hoog in het vaandel bij Theater Sneek, net als bij Greetje en mij. Iedereen moet zich welkom voelen. Dat vinden we erg belangrijk. Mensen een fijne avondje uit bezorgen, geeft ons veel voldoening. De sfeer binnen het team is ook erg fijn.”

Opening door koningin

“Tijdens de bouw van het theater hebben we ook op allerlei manieren geholpen. Zo heb ik in de kleedkamers de lampen rond de spiegel erin gedraaid; dan zien de artiesten tenminste ook wat. De opening door de koningin Beatrix in 2012 was zonder meer een hoogtepunt. Hier gingen weken van voorbereiding aan vooraf. Zo kwamen de hofdame van de koningin en adjudant naar Sneek om alles door te nemen met het theater en bijvoorbeeld de politie. De looproute en beveiliging; alles werd aan een lange tafel in de Noorderkerkzaal nauwkeurig in kaart gebracht. Ik voorzag iedereen van een hapje en drankje. Een van de dingen die blijkbaar in het draaiboek stond, was het toilet. Daar mochten we tijdens de opening geen gebruik van maken. Want mocht de koningin hoge nood hebben, dan moest hij ten aller tijde vrij zijn. Beveiligers voor de wc-deur zorgden daar wel voor.”