Theater van de toekomst

In 2022 is het alweer 10 jaar geleden dat ons prachtige theater werd gebouwd en Hare Majesteit de Koningin Cultuur Kwartier Sneek opende. Een goede reden om de archieven in te duiken. We brengen de geschiedenis van het theater in kaart en zijn benieuwd welke ervaringen onze bezoekers zijn bijgebleven.

Heb jij een mooie herinnering in, bij, met of over ons theater? Laat het ons dan vooral weten!
Stuur je verhaal, foto of video naar marketing@cultuurkwartier.nl of deel het via ons Facebook of instagram account, dan lichten wij het graag uit op onze website, social media kanalen en misschien zelfs op een tijdlijn die te zien zal zijn in ons gebouw.

-De komende tijd wordt de informatie op deze pagina verder aangevuld-


2000

De plannen voor de opvolger van het voormalige stadstheater Amicitia krijgen na de millenniumwisseling vorm: rond de Kerkgracht komt een nieuw cultureel centrum. Het voormalige postkantoor op de Westersingel wordt omgetoverd tot een theater voor 600 man publiek. Aan de overkant van het water komen Poppodium Bolwerk en Kunstencentrum Atrium samen, inclusief de Noorderkerk als tweede zaal voor het theater.

2010

Met het postkantoor als fundament begint in 2010 de bouw van het theater. De eerste voorstellingen vinden echter al plaats in september 2008. Dat kan omdat eerst de andere onderdelen van Cultuur Kwartier Sneek onder handen worden genomen. Het proloog-theater biedt plek voor 200 man. Decorontwerpster Marian Duijvestijn weet van het postkantoor een gezellige huiskamer te maken vol houten tafeltjes en schemerlampjes. De eerste voorstelling, het Tryater-stuk ‘Zelle’ met Freark Smink en Holte Pruiksma in de hoofdrol, is een doorslaand succes: 24 uitverkochte voorstellingen. In 2010 vormt de Noorderkerk een tweede tijdelijke plek voor Theater Sneek. Om in 2012 weer groots terug te keren in een fonkelnieuw onderkomen.